Niklas Z

Uppfinnarna till telefonitjänsten Skype är svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis. Niklas Zennström är född 1966 i Järfälla, i en lärarfamilj men är uppvuxen i Uppsala. Niklas Zennström tillhör en av världens mest framgångsrika IT-företagare som funnits. Det hela började med att dessa två herrar utvecklade datorprogram och internettjänsterna Joost och Kazaa som är en filbytarsajt. Kazaa hette restaurangen där Niklas och Janus var på när de beslutade om att skapa programmet Kazaa. Kazaa var i början av 2000 talet världens mest nedladdade program. Detta var inte något som skivbranschen uppskattade precis, utan han blev utvald som deras fiende nummer ett.

 Efter det att Niklas hade läst ekonomi och teknisk fysik vid Uppsala universitet arbetade han under åtta år på Jan Stenbecks bolag Kinnevik och även som affärsutvecklare på Tele2 i Amsterdam.  2003 startade Zennström och Friis IP telefoniföretaget Skype som gör det möjligt att ringa gratis eller till en mycket låg kostnad över hela världen via en dator. Från att företaget hade startat tills färdig produkt tog det endast ett år. Redan efter en månad hade det anslutit sig en miljon användare vilket innebar fem nya användare per sekund. Skype hade år 2005 över 50 miljoner användare. Samma år köptes företaget upp av amerikanska eBay för 3,1 miljarder Dollar.  Skype är ett av de snabbast växande företagen på internet. På bara tre år har man fått 54 miljoner användare i 225 länder.

Idag driver Niklas och hans fru en filantropisk verksamhet som inriktar sig på att ge ekonomiskt stöd till ideella organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och klimatfrågor. Niklas är även personligen engagerad i Östersjön och dess framtid, han är en stor seglare med en världsmästartitel samt så har han erövrat en seger i Gotland Runt. Ja, han har kort sagt en imponerande meritlista. Han arbetar också aktivt inom riskkapitalföretaget Atomico, ett företag som i första hand fokuserar sig på snabbrörliga teknikbolag.

Niklas motto är ”Man måste se möjligheter där andra ser problem”

Skype