Monica Dahlstrand

Uppfinnaren Monica Dahlstrand föddes den 14 april 1944 i Täby, hon var dotter till furiren Johan Erik Valfrid Ringman från Söderköping och Hanna Sofia Nilsson från Kristianopel i Blekinge.

Monica jobbade på ett sjukhus i Blekinge där hon arbetade både som sjuksköterska och narkossköterska. Det var under en operation av en liten bebis då hon upptäckte att narkosmasken var alldeles för stor och klumpig, den kändes så fel till en liten bebis.

Efteråt gick hon hem och skissade på en bättre lösning, narkosnappen, och när hennes geniala idé var klar tog hon kontakt med Utvecklingsfonden. Där fick hon hjälp av en ingenjör, som senare blev hennes mentor och rådgivare.

 

En nyhetsgranskning på narkosnappen gjordes, de fann att inget sådant fanns i hela världen. Hon sökte först mönsterskydd och senare världspatent. Patentet togs den 11 april 1994, 3 dagar innan Monica skulle fylla 50 år!

 

Narkosnappen väckte stor uppmärksamhet uti världen och Monica fick in en köpare direkt. När affären var gjord, mellan företaget och henne, köptes företaget upp av GE, ett storföretag från USA och som finns spritt i 130 stycken olika länder. Monicas rättigheter till sin egna uppfinning, narkosnappen, snuvades pga. detta.

 

År 1992 fick Monica ett SKAPA-pris på 50 000 kronor för narkosnappen, hon fick även ett KvinnorKan pris samt ett pris från Trygghetsrådet.

År 1995 uppfann hon även en röksug som leder bort farliga gaser under en operation med en laserkniv. För denna uppfinning fick hon ytterligare ett SKAPA-pris på 25 000 kronor. Hon uppfann även en mobil handikapptoalett.

 

Monica är en kvinna som inte bara gick till jobbet varje dag och klagade på allting, hon är ett praktexempel på en mycket duktig kvinna som såg till att lösa de problem som dök upp.

NARKOSNAPPEN