Foto: Chanda Johnson

Cool Globe är en smart uppfinning som håller mat och dryck kallt och fräscht även när sommarvärmen tränger på. Det är helt enkelt den praktiska innovationen för matbordet!  Med Cool Globe löser man också lätt problemet med besvärande flugor.

Denna uppfinning består av en bottenplatta med en kupa över. I kupans överdel sitter det en kylklamp som gör att matvarorna håller en sval temperatur. Uppfinnaren av denna produkt heter Birgitta Folcker-Sundell. Birgitta är född i Solna år 1944 men bor sedan många år tillbaka i grannorten Bromma.

Upprinnelsen till uppfinningen Cool Globe är Birgittas egna erfarenheter som hon själv erfarit, med varmt sommarväder och smältande smör och ost. Det var dessa erfarenheter som gjorde att Birgitta började skissa på en lösning som med tiden slutade som Cool Globe.

År 1998 fick hon patent på sin geniala uppfinning. För att finansiera sitt projekt sökte hon medel från Stockholms stads uppfinnarstipendium år 1993, pengar som skulle användas till att ta fram en färdig produkt. Cool Globe är ett bra exempel på att en uppfinning inte behöver var allt för komplicerad, för att vara både bra och till stor nytta.

Förutom uppfinnare är Birgitta konstnär och målar tavlor i både olja och akvarell, gärna då med natur och skärgårdsmotiv. Birgitta föreläser även om uppfinningars väg från tanke till färdig produkt och belyser vikten av patent, mönsterskydd och allt som rör framtagandet av nya produkter och konsten att få ut dem på marknaden.

Cool Globe har bland annat uppmärksammats och används av de båda kungahusen i Norge och Sverige.

Foto: skeeze Pixabay

 

 

Cool Globe