Anneli Hellström – Choice, det nikotinfria snuset

maj 31st, 2016   •   Kommentarer inaktiverade för Anneli Hellström – Choice, det nikotinfria snuset   

Anneli Hellström heter uppfinnaren bakom det nikotinfria snuset – Choice. Hon är född i Umeå år 1963 men är uppväxt i Härnösand tillsammans med sin mamma och syster. Anledningen till att hon kom på den briljanta idén med ett nikotinfritt snus var att hon blev gravid och ville då inte utsätta sitt väntande barn för nikotin. Anneli var nämligen beroende av snus.
 
I slutet på 1990 talet började hon experimentera med olika örter, kryddor och smaksättare, vilket till slut resulterade i en produkt som tilltalade henne. Det var inte bara Anneli som blev nöjd över sin uppfinning, även många andra snusare kunde kasta bort sina ohälsosamma dosor och ersätta dem med ett bättre val, nämligen Choice. Annelis allra första snussmak hette Choice Pepper och blev en succé.
 
Alla smakerna finns här
 
Att vara först på marknaden med en ny idé är inte alltid så lätt. Anneli fick kämpa på med en bra och alldeles ny produkt. Först försökte hon sälja sin produkt till Swedish Match, men de var helt ointresserade. Men ointresset var tydligen inte så djupt rotat eftersom Swedish Match några år senare (år 2006) skapade det nikotinfria snuset Onico Choices.
 
Men Anneli gav sig inte, hon öppnade då en egen fabrik för snustillverkningen och lät tillverka Choice i olika smaker. Året var 2003 och Annelis företag hette Nicofree AB och hade upp till 15 stycken anställda, hennes fabrik låg i Trångsviken i Jämtland.
 
Hennes förebild är Ingvar Kamprand och själv har hon ett förflutet inom reklambranschen med en utbildning inom design. Och visst hade hon känslan för design då hon lät tillverka sina egna snusdosor. Mönstret och färgerna var influerade av Yin och Yang. Det hela resulterade i tilltalande dosor med olika vackra färger för varje snussmak.
 
Efter att ha pratat med en patentbyrå insåg Anneli att hon skulle följa Coca-Colas exempel och bevara recepten hemliga, eftersom alla patent är offentliga. Däremot är dosan mönsterskyddad och varumärket figurskyddat i flera länder.

 

Anneli Hellström blev årets marknadsförare och årets innovatör år 2004. Samma år fick hon Lands stora pris. Hon blev omskriven i media och gjorde stor succé med sin briljanta uppfinning! Anneli har även tagit emot flera priser under årens lopp.

 

Anneli är en riktig kämpe och vi på Svenskt UppfinnareMuseum vill därför speciellt hylla henne för sin uppfinningsrikedom och driftighet. Ett råd till de som styr: Om många la undan sina monopolpjäser och lät flera få chansen ute på marknaden skulle Sverige återigen blomstra med sin uppfinningstradition.

Share this article