Den världsberömda Coca Colaflaskan med sin säregna form. Men vem var egentligen personen som låg bakom denna flaska?

Mannen som står för designen hette Alexander Samuelson, han var född den 4 januari 1862 i Kareby socken i Göteborg och Bohuslän. Alexander var son till Anders Samuelsson och Brita Christina Persdotter, Anders står skriven som smed vid Surte glasbruk i Sveriges befolkning 1880. Som barn arbetade Alexander vid Surte glasbruk men när tiderna blev sämre beslutade sig Alexander och hans äldre bror Otto Julius att år 1883 emigrera till Amerika.  

Alexander Samuelson

 

I Amerika kom Alexander att arbeta inom glasindustrin och blev med tiden chef på Chapman Root Bottling Company i Indiana. År 1915 utlyste Coca Cola en tävling där det gällde att ta fram en helt ny och unik flaska. Företaget ville ha en förpackning som stack ut, något som alla skulle känna igen t.o.m. i ett mörkt rum.

 

 

Alexander och hans team experimenterade och fann till slut en utmärkt form av en cool Coca Colaflaska. Den 16 november 1915 fick Samuelson och hans kollegor patent på den och det hela blev genast en succé. Det sägs att framtagandet av formen på flaskan gick till på det viset att man studerade formen på en kakaoböna. Men det går även vissa rykten om att kurviga Mae West spelade en viss roll i framtagandet. Hon var dåtidens kvinnoideal. Vilken historia som är sann kan nog ingen svara riktigt på.

 

Dokumentärfilmaren Anders Lundin har gjort en film om Surte glasbruk och har även då följt i Alexander Samuelsons fotspår, från det att han föddes 1862 tills dess att han avled 1934 i Newark Indiana USA. Alexander var gift två gånger, först med en änka som hade två barn. När hon avled gifte han om sig med sin hushållerska och fick med henne fyra barn, men han fick dock inga barnbarn och därmed dog hans gren ut. Här kan du titta på en kort trailer om filmen.

 

 

 

 

Alexander Samuelson