NICORETTE®

Världens första effektivasta nikotinläkemedel uppfanns av Ove Fernö

Ove Fernö föddes år 1916 i Göteborg och växte upp i Helsingborg. År 1934 började han att studera kemi i Lund och därefter utbildade han sig till civilingenjör i Stockholm. År 1941 började han på Leo som organisk kemist för att efter några år bli forskningschef på företaget. Han blev vice verkställande direktör för att pensioneras 1981. Ove avled 2007, 91 år gammal.

Idén om ett nikotinläkemedel kläcktes från början av läkarna Claes Lundgren och Stefan Lichtneckert som presenterade den i ett brev till Ove Fernö som då var forskningschef på läkemedelsföretaget LEO. Ove Fernö nappade direkt och var från början övertygad om att Nicorette skulle bli en världsprodukt. Han utvecklade produkten med succé!

Ove Fernö var själv en inbiten storrökare och med hjälp av sin egna produkt nikotintuggummit  lyckades han sluta röka år 1969. För sin briljanta uppfinning tilldelades Ove Fernö år 1987 Polhemspriset som ges till tekniska innovationer.

NICORETTE® Tuggummi lanseras 1978 med början i Schweiz. Kanada följer efter 1979 och Storbritannien 1980. NICORETTE@ är världens ledande preparat för rökavvänjning.

I Sverige godkändes NICORETTE® av Läkemedelsverket den 27 mars 1981 och därmed fick läkare skriva ut nikotinläkemedlet på recept. Det dröjde dock ända till 1990 innan tuggummit fick säljas receptfritt på svenska apotek.

Idén till NICORETTE® föddes till sjöss på en ubåt, och fortfarande associeras NICORETTE® med saltstänkta hav. Under mottot ”Competing for a smokefree world” seglar havskappseglaren NICORETTE® över hela världen sedan början av 1990-talet. Och den nya förpackningsdesignen föreställer just ett segel.

I dag säljs NICORETTE® av McNeil Sweden AB, ett dotterföretag till Johnson & Johnson. NICORETTE@ finns i sju olika sorter – tuggummi, sugtablett, plåster, microtab, inhalator, munspray och nässpray. Samtliga produkter säljs receptfritt i Sverige förutom nässprayen.

 

Stöd och tips för dig som ska sluta röka och snusa finner du här:: http://www.nicorette.se/hjalp-och-stod/sluta-roka-tips

Några verktyg till dig som ska sluta röka eller snusa finner du här: http://www.nicorette.se/sluta-roka-verktyg:

Mer information om produkten kan du finna här: http://www.nicorette.se/

 Ove Fernö

Arkivfoto:  Göran Stenberg

Ove Fernö