Bengt Wiberg – Sting Free Snus

december 30th, 2017   •   Kommentarer inaktiverade för Bengt Wiberg – Sting Free Snus   

En genial uppfinning med positiva hälsoeffekter

Bengt Wiberg

Civilekonomen Bengt Wiberg är mannen som ligger bakom den geniala uppfinningen Sting Free Snus – en snusportionspåse som eliminerar svidande och irritation på tandköttet. Upprinnelsen till idén började i och med att Bengt var på ett tandläkarbesök, där hans tandläkare konstaterade att Bengts tandkött och även munslemhinnan hade tagit skada av allt snusande. Det var här som tanken dök upp hos Bengt att konstruera en snusportionspåse där ena sidan var skyddad som ett plåster så att påsens innehåll inte kom i kontakt med det känsliga tandköttet. Sagt och gjort, Bengt tog en bit plåster och satte den på ena sidan snusportionen och lade sedan den omplåstrade sidan mot tandköttet och hans experiment fungerade hur bra som helst! Problemet med det svidande och irriterade tandköttet var borta.

 

Nästa steg var att ta fram en snusportionspåse där ena sidan, redan i snustillverkningsprocessen, var försedd med ett ultratunt ofarligt membran som förhindrade prillan att komma i kontakt med det känsliga tandköttet. I utvecklingsarbetet som banade vägen till en snusrevolution fick han hjälp av världens främsta forskare på munhälsa och snus, han fick även värdefulla råd från uppfinnaren av portionssnuset på 1970-talet. Resultatet blev uppfinningen Sting Free Snus som inte innehöll några kemikalier och som dessutom är godkänt av livsmedelsverket. I mars 2017 fick Sting Free Snus svenskt patentgodkännande av Patent- och Registreringsverket och samma patentansökan ligger nu för avgörande i USA och i Europa. Lanseringen av Sting Free Snus produkter kommer att finnas på marknaden 2018.
 

Denna fantastiska uppfinning möjliggör nu för fler rökare att gå över till det mindre skadliga snuset vare sig det är nikotin i snuset eller nikotinfritt. Genom denna uppfinning bibehålls smaken, doften och nikotinupplevelsen. I en större enkätundersökning med ca 660 svenska snusare konstaterades att fyra av 10 snusare ogillar när snus svider och att lika stor andel någon gång har upplevt problem med tandköttet och/eller munslemhinnan. Något alternativ har dock inte funnits. Snusets smärta på tandköttet utgör också en tröskel som förhindrar rökare från att istället gå över till det avsevärt mindre skadliga snuset.
 
Under år 2016 vann Sting Free Snus priset, som hetaste affärsidé i Sverige i tävlingen Venture Cup Ideas.
Förutom Swedish Match, som tecknat en licens utan att få ensamrätt, är det flera andra snustillverkare som visat intresse för uppfinningen, vilket även resulterat i den högsta utmärkelsen inom den globala tobaksindustrin i New York 2017 med priset ”Golden Leaf Award” och titeln ”Most Exciting Newcomer to the Industry”. 


Sverige är det land i Europa som röker minst och där tobaksdödligheten också är lägst. Amerikanska FDA (Federal and Drug Administration) som är den amerikanska motsvarigheten till den svenska folkhälsomyndigheten har berömt Sverige för detta och utomlands kallas hälsofenomenet för ”The Swedish Experience”, den svenska erfarenheten.
 
Trots detta så är det 12 000 svenska rökare som dör årligen i förtid, till en samhällskostnad om 30 miljarder kronor enligt socialstyrelsen. För varje 20 000 personer som slutar röka räknar socialstyrelsen med ca 240 räddade liv årligen. Detta motsvarar ungefär alla som dog i trafiken 2016. Att snusa är vetenskapligt bevisat avsevärt mindre skadligt än att röka. I november 2017 publicerades för första gången en internationell undersökning i ansedda medicinska tidskriften The Lancet som konstaterar att den relativa risken (RR) med snus är 0 % dvs. för alla former av cancer och andra allvarliga sjukdomar.
 
Snusets hälsofördelar jämfört med rökningen har även uppmärksammats inom EU som redan till hösten 2018 kan komma att godkänna snuset då ärendet nu ska avgöras i Europadomstolen. Kina har sedan 2017 tillåtit det svenska snuset på marknaden. Om man sedan beaktar att det i Kina finns ca 350 miljoner rökare och inom EU ca 100 miljoner rökare så är marknaden och hälsovinsten enorm, om man lyckas få dem att gå över till snus. Av de som idag snusar ibland kvinnor och män så är det ca 72 % som är före detta rökare. Bara i Sverige är det ca 1,2 miljoner som idag är snusare, som genom denna uppfinning i fortsättningen slipper svidande och irriterat tandkött.
 
År 2014 sa Bengt Wiberg upp sig från sitt arbete som välbetald ekonomichef i Lidingö stad för att bli världens första och enda snushälsoinnovatör. Han lyckades stort med denna bragd! Med andra ord är han en oslagbar innovatör som verkligen tar priset!
 
Ett axplock av tidningsartiklar: Aftonbladet, Dagens Hälsa, Corren, Mitt i, Start-Up Stockholm, Café, Lidingösidan, Tobaccoreporter
 
 

Kontaktuppgifter

E-post: mailto: info@stingfreesnus.com
Hemsida: www.stingfreesnus.com/
Mobil:  0760-151082
Twitter
Instagram
Facebook
YouTube

 

Share this article