En genial uppfinning med positiva hälsoeffekter

Uppfinnaren Bengt Wiberg med en dosa Sting Free

Civilekonomen Bengt Wiberg är mannen som ligger bakom den geniala uppfinningen Sting Free Snus – en snusportionspåse som eliminerar svidande och irritation på tandköttet. Upprinnelsen till idén började i och med att Bengt var på ett tandläkarbesök, där hans tandläkare konstaterade att Bengts tandkött och även munslemhinnan hade tagit skada av allt snusande. Det var här som tanken dök upp hos Bengt att konstruera en snusportionspåse där ena sidan var skyddad som ett plåster så att påsens innehåll inte kom i kontakt med det känsliga tandköttet. Sagt och gjort, Bengt tog en bit plåster och satte den på ena sidan snusportionen och lade sedan den omplåstrade sidan mot tandköttet och hans experiment fungerade hur bra som helst! Problemet med det svidande och irriterade tandköttet var borta.

 

Stingfree snus egen berättelse

Ekonomichefen Bengt Wiberg hade snusat i flera år när hans tandkött började svida och bränna. Han gick till sin tandläkare som efter undersökning beordrade honom att sluta snusa för att undvika allvarliga och bestående skador på tandköttet. Bengt blev bestört över beskedet då snusandet inte bara var en källa till nöje för honom utan också det som hade hjälpt honom att sluta röka många år tidigare.

När han kom hem fick han en galen idé ”tänk om jag lägger ett plåster på den sida av snuset som är vänd mot tandköttet”. Han provade det och till hans förvåning försvann den obehagliga brännandet direkt men han njöt fortfarande av smaken och nikotinet från snuset. Han gjorde detta i flera månader innan han återvände till sin tandläkare som bekräftade att hans tandkött nu såg mycket friskare ut och hade slutat dra sig uppåt tandhalsarna. Snusgropen i munslemhinnan ovanför tandköttet har sedan uppfinnandet av Stingfree snus aldrig återkommit.

Bengt fortsatte med att patentera idén i Sverige (2017), USA (2021) och under 2023 hela Europa och började sakta bygga upp en verksamhet med målet att licensiera tekniken till större tillverkare av snus- och nikotinportioner. Till sin förvåning fick han oftast nej eller avfärdades med ”det ska ju svida” och inte ens undersökningsresultat som bevisade motsatsen kunde övertyga cheferna om behovet av hans uppfinning.

Bengt lät sig inte avfärdas och har fortsatt sitt uppdrag att föra ut sin uppfinning till hjälp för de många snusanvändare som precis som han vill njuta av nikotin och smak utan det obehaglig sveda och andra komplikationer för tandköttet. Tillsammans med sin äldste son Daniel, som nu är VD för företaget, kommer han därför att lansera sin egen Stingfree-produkt 2022.

 

Fakta

Världens första Stingfree prilla lanserades i årsskiftet 2022/2023 lokalt på Lidingö. Under första kvartalet 2023 kommer produkten finnas tillgänglig i hela Sverige främst via flertalet E-handlare som t.ex. Snushandel.se, Snuskompaniet.net, Snusfabriken.com, Prilla.nu, Vapes.se.

I en enkätundersökning 2022 med nästan 1100 snusare  i Sverige (varav 40% kvinnor) konstaterades att:

67% av kvinnorna och 53% av männen ogillar när snus och nikotinportioner svider.

66% av kvinnorna och 49% av männen har oroat sig för sin munhälsa pga sitt snusbruk 2021.

47% av alla har fått påpekanden av sin tandläkare om munhälsoproblem pga. sitt snusbruk.

Under 2022 har drygt 2000 personer fått testa Stingfree. Av dessa har knappt 800 lämnat skriftlig feedback i en frågeenkät. Resultaten var mycket positiva där bl.a. 78% vill kunna köpa produkten och 76% kan t.om. tänka sig att betala ett premiumpris (45-50 kr per dosa). 

Sting Free AB har under innovationsresan haft hjälp av två av världens främsta tandläkare och forskare kring snus och munhälsa bl.a. professor Tony Axell samt av den ursprungliga uppfinnaren av portionssnuset professor Curt Enzell, tidigare forskningschef på Swedish Match.

Sting Free AB har under 2022 genomfört en ägarspridning där bl.a. fastighetsmiljardären Erik Selin investerat 5 miljoner kronor för en ägarandel av 15,8% i bolaget.

Stingfree innovationen har vunnit Golden Leaf Award i New York City för “Most exciting newcomer to the Industry” samt vinnare av Venture Cup för bästa affärside i Sverige.

Stingfree innovationen har omskrivits i ett 60-tal tidningsartiklar bl.a. Dagens Industri, Uppfinnaren & Konstruktören, Aftonbladet, Tobacco Reporter, Tobacco Journal International, Snusforumet.se m.fl.

Swedish Match har sedan flera år tecknat ett icke exklusivt licensavtal för Stingfree-tekniken men har trots detta ännu inte agerat.

Bengt Wiberg är också grundare av den ideella internationella konsumentorganisationen EUforsnus med tusentals medlemmar från ca 100 länder med målsättningen att slopa EUs snusförsäljningsförbud.

Sammanfattning enkätresultat

Kontakt:

E-post: mailto: info@stingfreesnus.com
Hemsida: www.stingfreesnus.com/

Bengt Wiberg – Sting Free Snus