Karlsons klister! Det fantastiska universalklistret som så många människor känner till och fortfarande använder sig utav!

Mannen som uppfann Karlsons klister hette Axel Robert Karlson och föddes den 13 mars 1892 i Sollefteå, föräldrarna var verkstadsarbetaren Jöns Petter Karlsson och Anna Lovisa Eriksson. Sonen Axel lär ha fått ett arbete på en biograf där hans uppgift var att laga filmer. Det var då som han kom på idén att om man tog celluloidbaserade filmrester och lösningsmedel och blandade det så fick man fram ett snabbtorkande lim, som ersättning till de tidigare mjöl och benlim som fanns på marknaden. Karlsons klister var det första syntetiska universallimmet på marknaden.

 

Limmet kom att få en mängd olika användningsområden från att laga ett trasigt ägg till att stoppa blodflöde. Axel som så många andra emigrerade till Amerika, året var 1927. Väl kommen till USA så bildade han 1928 företaget Karlsons Klister  i Rockford Illinois. 

 

Till Karlsons klister välkända varumärke med en röd åsnan togs det fram en slogan som lyder ”Alla använda Karlsons Klister utom jag, ty jag är en åsna” där åsna anspelade på det gamla talesättet ”dum som en åsna”.  På 1920 gjordes det en reklamfilm där åsnan Peppo hade hyrts in från skansen i Stockholm och försetts med stora skyltar där den tidigare nämnda reklamtexten stod. Man såg till att åsnan kom med vid en SF filminspelning av vaktparaden vid Norrbro i den kungliga huvudstaden. Senare kom åsnan med på en journalfilm som visades på svenska biografer. Detta resulterade i en enorm spridning av Axel Karlsons fantastiska lim – Karlsons klister.

 

I USA träffade han sin blivande fru svensk-amerikanskan Rosa Forss, paret flyttade hem till Sverige, där frun kom att arbeta som översättare och sekreterare på Columbia Pictures i Stockholm. Paret fick tillsammans tre barn Robert, Benny och Margareta. Frun Rosa har berättat i tidningen Allers 1974 att hennes man Axel hela tiden höll på med diverse dekokter hemma vid diskbänken ”Som vanligt stod han där och joxade med lite av varje. Han mixtrade med konstgödsel och cement och gips och plötsligt hojtade han till. Då visste jag att en uppfinning var född”. En av Axels uppfinningar är flytspackel, ytterligare en produkt som blev en succé. I dag används produkten flitigt inom byggbranschen.

 
I slutet av 1940 talet bytte familjen namn till Brodda som var ett gammalt släktnamn i Axels släkt från Jämtland. Sonen Benny berättar om sin far att det var fler en än gång som fadern hade blivit lurad  och att familjen tidvis hade det ekonomiskt besvärligt. Sonen säger att det blev bättre på 1950 talet då modern Rosa fick ett fast arbete.

 

Så här gjorde de lim förr:

Recept på mjöllim: Rör ut 0,5 dl vetemjöl i 0,25 dl vatten, en nypa salt.
Du rör ut mjölet i kallt vatten, så det inte grumlar, ha i saltet och sen koka upp långsamt, och inte för länge.

Rececept på abborrelim hittar du här

Axel Karlson – uppfinnaren av Karlsons klister och flytspackel