Hans Georg Mörner
Hans Georg Mörner

Uppfinnaren av det vattentäta blixtlåset var greven affärsmannen och uppfinnaren Hans Georg Mörner född 1901 i Italien och uppvuxen på Mauritzberg vid Bråviken på Vikbolandet. Mörner avled 1958 i Stockholm. Hans Georg Mörner var son till diplomaten och författaren Birger Mörner och Anna Viktoria Sofia Elisabeth Brink.

Efter att familjen hade sålt Mauritzberg emigrerade Hans George och hans bror Carl Gustaf Mörner till USA. I USA arbetade Hans Georg först med bl.a. aktie och fastighetsmäkleri. År 1939 inregistrerade han ett svenskt patent, tolv amerikanska och ett brittiskt på livräddningsutrustning, vattentätt blixtlås och en livräddningsdräkt. Efter att ha inregistrerat företaget Watertight Slidefastner Corp fick han stora beställningar från både US Navy samt andra allierade europeiska flottor under andra världskriget, på sin förträffliga utrustning med det vattentäta blixtlåset.

Med andra ord var det en väldigt lyckosam uppfinning som han kom på.

                            Det vattentäta blixtlåset
Det vattentäta blixtlåset

 

 

 

 

 

 

 

Mörner arbetade även ihop med uppfinnaren till det konventionella blixtlåset Gideon Sundbäck. Även han en svensk som bodde och verkade i USA. En av Mörners originaldräkter finns idag på dyktankhuset i Stockholm.

Mörners livräddningsdräkt
Mörners livräddningsdräkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som en liten anekdot kan nämnas att Hans Georg Mörner är ättling från Gustav Vasas syster Margareta Eriksdotter Vasa, från Gustav Vasa själv härstammar Anders Köhler som är iklädd den röda dräkten och agerar mannekäng på bilden nedanför.

anders bild

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa: Carl Mörner
Av Ann Dohse & Anders Köhler

Vattentät dragkedja