Laila Ohlgren Foto: Anna Simonsson

 

Laila Ohlgren (född Tingshammar) var den första kvinnan som blev anställd på Telegrafstyrelsen. Hon var en passionerad ingenjör som älskade sitt jobb. Det var Laila som uppfann den gröna knappen som finns på alla våra mobiler och även på våra modernare hemtelefoner.

 

Laila föddes i Stockholm den 17 november 1937, hon växte upp med en ensamstående mamma i Stockholm. Det var fattigt och hon var därför tvungen att börja jobba tidigt för att klara av ekonomin, tiderna var svåra. År 1959 (22 år gammal) gifte hon sig sedan med sin stora kärlek, sångaren Bo Ohlgren som hon hade träffat på Svenska Missionskyrkan i Stockholm. De fick två söner, Magnus och Håkan, som bägge utbildade sig till ingenjörer. 

 

Fotograf: Anna Simonsson

Bo Ohlgrens pappa arbetade på Telegrafstyrelsen och det var så som hon fick in en fot där. Hon började även att studera på kvällstid och efter mycket slit både på jobbet och i skolan blev hon utbildad ingenjör.

 

Innan det mobila nätet gjorde sin verkliga succé så fanns det bara Walkie Talkie som enbart militärer, poliser och jägare använde sig utav. År 1979 införde Sverige ett av de första mobiltelefonnäten i hela världen (NMT, Nordiska MobilTelefonnätet). Detta innebar att alla som hade en mobil och som var ansluten till nätet kunde ringa varandra var de än befann sig i landet.

 

Från början var mobilen tänkt att fungera som en vanlig hemtelefon dvs när man slår hela telefonnumret så ringer det upp hos mottagaren. Men eftersom mobilen rör sig med oss i bilen, på tåget eller i skogen så skulle mottagningen vara mycket svajig, vi hamnar i olika radioskuggor. Det kan vara ett berg eller ett hus som står i vägen då vi slår hela numret och då skulle inte alla siffror komma fram och därmed skulle det orsaka många felringningar.

 

Strax innan NMT-systemet skulle startas upp så kom Laila på idén med att använda sig av en ringknapp. Och med Lailas geniala uppfinning så slår man hela numret på mobilen och tack vare den gröna knappen skickas hela numret iväg på ett bräde. Alla siffror på en gång och ingen enskild siffra hamnar i någon radioskugga, ett system som dessutom blivit standard för hela världens mobiltelefoner. Människor över hela världen använder sig idag av Lailas fantastiska uppfinning och vi alla är så tacksamma att hon lyckades lösa problemet så att vi lättare kan ringa till varandra.

 

År 2009 blev Laila Ohlgren den första kvinnliga Polhemspristagaren, det finaste priset en ingenjör kan få. Hon dog 76 år gammal den 6 januari 2014, året därpå dog hennes älskade man Bo.
 

Foto: Svenskt UppfinnareMuseums arkiv
Laila Ohlgren