John Ericsson är en av våra största uppfinnare. Han föddes i Värmland närmare bestämt i Långbanshyttan. Han var son till gruvfogden Olof Ericsson och hans hustru Sophia Yngström. Johns ett år äldre bror var den berömde kanal och järnvägsbyggaren Nils Ericsson adlad Ericson. De båda bröderna Ericsson började 13 respektive 14 år gamla arbeta hos Baltzar von Platen på hans kanal bygge (Göta kanal). Här började John som ritare trots att han bara var 13 år, vid 14 års ålder blev han utsedd till nivellör vilket innebar att han hade hand om avvägning och utstakning. Vid Rotekil inte långt ifrån Töreboda var det inte mindre än 600 indelta soldater som arbetade efter hans stakningar och markeringar.

John gick aldrig i någon egentlig skola utan bedrev studier på egen hand, han fick även privatstudier i algebra, kemi, geometri och engelska. År 1818 miste bröderna Ericsson sin far och fick nu helt klara sig på egen hand. 1820 sadlade John om och skrev in sig vid Jämtlands Fältjägare. I och med detta kom han att intressera sig för att utveckla infanteriets vapen. Vid den här tiden blev John förälskad i en kaptensdotter som hette Carolina. Hennes far var inte road av dotterns förhållande utan förbjöd detta. Men tydligen hjälpte inte förbudet utan Carolina fick en son som John var far till. Sonen lämnades bort men när Johns mor fick reda på att hon hade ett barnbarn fick pojken komma till henne. John tog inte kontakt med pojken utan det var sonen som fick kontakta sin far.
År 1826 bar det av till England där John arbetade med en del olika projekt, exempelvis med eldmaskinen. John Ericssons kanske största, eller det som gjorde honom mest berömd är nog propellern. Det var den som förde honom till USA. Han kom att bosätta sig i New York där han även levde resten av sitt liv. John Ericsson kom att för nordstaternas räkning bygga krigsfartyget Monitor som kom att besegra sydstaternas Merrimac. Monitor var ett fartyg som hade både propeller och ångmaskin och dessutom ett svängbart kanontorn, som för övrigt var det enda som stack upp över vattenytan och gjorde båten där med mycket svåråtkomlig för fienden.

John Ericsson avled i New York 1889, 85 år gammal, men hans sista vilorum är i Filipstad i Värmland. Hemtransporten skedde under högtidliga former med den Amerikanska pansarkryssaren Baltimore som ankrade i Nybroviken den 12 september 1890 i Stockholm där kistan mottogs under mycket högtidliga former. John Ericsson är en av de svenskar som är mest känd bland den amerikanska befolkningen.

John Ericsson – Propellern