Johan Petter Johansson föddes 1853 i Vårgårda, Västergötland, som äldste son av sex syskon i ett torparhem.

Johan Petter visade tidigt upp sina talanger som innovatör. Han var mannen som försökte hitta lösningar på problem i vardagen.

Ett bra exempel på detta var när han tyckte att faderns handdrivna tröskverk var för tungt att dra med handkraft. Då konstruerade han om det så att det gick att driva med hjälp utav hästen istället.

Efter en inte allt för lång skolgång så hade han ett flertal olika arbeten, bland annat som konstruktör hos Munktels i Eskilstuna. Under den tiden uppfann han smörjkoppen, vilket var Johan Petters första uppfinning. Den fick han inte själv patent på, utan det lade Munktel själv beslag på.

Johansson var inte till freds med sitt liv som anställd utan startade upp en egen rörelse år 1886. Snart hade han byggt upp en egen smedja och brist på arbete var det inte eftersom jordbruket hade blivit mer och mer mekaniserat med olika maskiner som behövde repareras och skötas om. Denna verkstad byggde han i Enköping och den kallades för Enköpings mekaniska verkstad. Detta var starten på det som senare skulle bli det världsberömda märket Bahco.

Bland hans mer kända uppfinningar är rörtången, skiftnyckeln, lampan Triplex, piprensaren och sockertången försedd med fjäder och gripklo. Efter att han kommit igång med serietillverkning av sina uppfinningar började Johan Petter att samarbeta med B. A. Hjort som hade fått ensamrätt på all försäljningen av Johanssons produkter. Hans verksamhet gav arbete åt hela 400 personer.

Johan Petter Johansson intresserade sig även för det politiska livet i hemstaden Enköping och satt med i hela 40 år i kommunfullmäktige som representant för högern. Det var Johansson som var den drivande kraften när det gällde frågan att elektrifiera staden.

Denna driftiga man avled i Enköping 1943, nära nog fyllda 90 år.

Johan Petter Johansson – Skiftnyckeln