bild-till-hemsidan

 

 

 

 

 

 

 

 

Den geniala uppfinningen Dosett är uppfunnen av Kjell Moe född 1922 i Danderyd Stockholm. Upprinnelsen till Dosett gjordes i slutet av 1960 talet då Kjell Moe arbetade som informationschef på ett av de ledande läkemedelsföretagen i Sverige. Han skulle ut och segla Gotland runt och hade en svärmor som var i behov av att ta medicin och som behövde hjälp med hur mycket hon skulle ta vid varje tillfälle. Sagt och gjort, Kjell organiserade det så att han lade pillren i små tändsticksaskar som var placerade i en chokladkartong där varje liten ask innehöll de piller som skulle tas morgon, middag och kväll. Tanken att organisera pillren på detta vis var väldigt god men det visade sig att när de kom hem efter seglingen så hade svärmodern redan andra dagen lyckats med att slå ut alla pillren ur sina askar. Vilket resulterade att hon inte mådde så bra.
 
Det var då idén kläcktes till att göra en läkemedelsbehållare som var säker, med andra ord här föddes Dosett. Dosett som idag är ett väldigt uppskattat hjälpmedel när det gäller att organisera den dagliga doseringen av läkemedel.
 
Dosett finns i utförandet Dosett Mini som är avsett för en veckas behov. Denna läkemedelsbehållare har måtten 10×8 cm. Denna variant är avsedd för tre tabletter dagligen eller om man endast behöver ta en tablett per dag så fungerar den i tre veckor. Sedan finns Dosett Medi, denna variant har 28 fack för att klara av ett tablettintag 4 gånger per dag under en veckas tid. Dosett Medi håller måtten 15×10 cm.
Ingen av de två Dosett utförandena tål maskindiskning utan skall handdiskas i ljummet vatten. Båda är även försedda med barnspärr.
 
Idag säljs Dosett långt utanför landets gränser och är en storsäljare i bland annat USA. Till och med så har Dosett tagit sig ut i rymden genom att den ryska motsvarigheten till NASA köpte sex stycken Dosett som de tog med till rymdstationen Mir för att använda vid läkemedelsprövning i rymden. Dosett transporterades till rymdstationen Mir med rymdfärjan Atlantis.
 
Dosett som började med en chokladkartong med ett antal tändsticksaskar för att hålla reda på den dagliga dosen av svärmors tabbletter hade 2006 en omsättning på 84,7 miljoner kronor. Idag är företaget Dosett AB upplöst genom en fusion och det övertagande bolaget heter Karo Pharma Sverige AB.

Dosett