aina bild 1

Uppfinnaren av rollatorn hette Aina Wifalk, hon föddes 21 mars 1928 i Lund och avled endast 55 år gammal den 16 juni 1983 i Västerås. Aina hade i unga år påbörjat en sjuksköterskeutbildning med drabbades endast 21 år gammal av polio och fick därmed avsluta skolan som hon hade påbörjat på i Lund. Aina var en kvinna som inte lät sig bli nedslagen på grund av sin sjukdom. År 1952 startade hon Lunds invalidförening, hon startade även Västmanlands läns MS-förening år 1958, samt riksföreningen för trafikskadade i Västerås år 1968. Hon hade även hunnit med att bli kurator vid Västerås lasarett år 1957 och handikappkurator i Västerås kommun år 1968.

 

 

Sjukdomen kanske var en bidragande orsak till varför hon började fundera på olika hjälpmedel för personer med diverse fysiska problem. Som uppfinnare började hon redan på 1960-talet då hon uppfann manupeden ett träningsredskap som tränar armar och ben när man sitter i en stol eller rullstol. På grund av Ainas polio hade hon under ca 20 års tid varit tvungen att gå med käppar, vilket resulterade i att hennes axlar blev utslitna, som till sist resulterade i att hon inte kunde arbeta utan fick sjukbidrag.

Men allt detta stoppade henne inte, utan istället började hon fundera på om det var möjligt att uppfinna ett hjälpmedel som var skonsammare än käppar för människor som inte kunde gå på egen hand. Det var då som hon kom på idén med en anordning som gick på hjul, som man kunde hålla sig i när man gick. Detta var det som sedan kom att bli rollatorn, ett ypperligt hjälpmedel som ger frihet och livskvalitet till äldre och funktionshindrade. Den blev och är en världssuccé och finns snart i varje pensionärs hem. Rollatorn underlättar vid sociala kontakter och fysisk aktivitet eftersom funktionshindrade rör sig mer och går ut bland andra människor, den förenklar också för egna inköp samt så förebygger den fallskador.

Aina bild 2

 

 

 

 

 

 

Ainas tanke var att hennes uppfinning skulle komma så många människor till del som möjligt, därför tog hon aldrig något patent på sin uppfinning. Däremot hade hon royalties på försäljningen, den testamenterade hon sedan till Nordiska kyrkoföreningen på Costa del Sol i Spanien. Här är det bara att konstatera att även ett handikapp kan vändas till något positivt om den rätta viljan finns.

Aina Wifalk