Elljussstaken är faktiskt en svensk uppfinning! Världens första elljusstake kom till i Landalas arbetarkvarter redan 1934, i fönstret hos en av företagets lagerarbetare som hette Oscar Andersson. Den första elljusstaken blev känd för allmänheten som ”Julottestaken” genom en artikel i Vecko-Journalen 1939.

Med ”sina väl imiterade lågor” blev produkten en omedelbar succé. Elljussstaken blev genast en världsartikel. Man kan tycka att någon borde ha kommit på det tidigare, men det var faktiskt vissa tekniska problem att lösa. Efter ett avbrott under kriget tog försäljningen fart igen genast efteråt, och den blev en stor exportvara. Och är fortfarande en stor svensk artikel, för den säljs massvis genom Ikea i många länder.

Men den som istället hyllades som hjärnan bakom denna revolutionerande innovation var Philips försäljningschef Werner Simonsson i Göteborg. Oscar Andersson arbetade under Werner och vågade inte riktigt säga rakt ut att det egentligen var han som hade kommit på denna geniala ide. Efter mycket om och men så fick Oscar till slut en upprättelse från Nordiska museet.

Källa bland andra SvD

Oscar Andersson – Elljusstaken