Losec

april 1st, 2019   •   Kommentarer inaktiverade för Losec   

Magsår kallas det om det är sår i tolvfingertarmens slemhinna eller om det har bildats sår i magsäcken. Ett magsår uppstår när slemhinnans skyddande lager förstörs så att den starka magsyran fräter sönder den och skapar sår. Magsår kan vara mycket smärtsamt och vid blödande magsår krävs akut vård eftersom det är en fara för livet.

 

Tack vare mångårig forskning har man under de senaste tio åren förstått att de flesta magsår orsakas av en bakterie som kallas Helicobacter pylori. Bakterien ger upphov till över 90 procent av sår i tolvfingertarmen och cirka 80 procent av sår i själva magsäcken. I många år trodde läkare att magsår endast kom från stress, dåliga matvanor, rökning eller andra livsstils-relaterade orsaker, men när bakterien upptäcktes år 1982 kunde medicinvetenskapen konstatera att denna bakterie i många fall var den bakomliggande orsaken till magsåren.

 

Det var två forskare från Australien, Robin Warren och Barry Marshall, som fann magsårsbakterien, de hyllades för sin insats med Nobelpriset i Fysiologi och Medicin år 2005. Här har vi ett verkligt bra exempel på vilka fantastiska resultat vi människor kan uppnå över tid, när vi organiserar oss och arbetar tillsammans för ett gemensamt mål, med ett slutresultat som kommer miljontals människor till del.

 

År 1988 introducerades magsyrahämmaren Losec. Det var svenska läkemedelsföretaget Astra AB som tog fram och utvecklade medicinen och som sedan patenterades år 1992. Det blev början till slutet på magsår som folksjukdom och Losec blev en av Sveriges genom tiderna största exportsuccéer. Medicinen blev en riktigt stor succé och stod år 1996 för hela 45% av Astras hela omsättning. Losec var det läkemedel som under flera års tid, var det mest sålda i hela världen.

 

Den kemiska substansen i Losec (med efterföljaren Nexium) heter Omeprazol och har flera speciella egenskaper. Vid behandling av magsår används Omeprazol tillsammans med två olika antibiotika för att slå ut bakterien helicobacter pylori som har visat sig vara orsaken till magsår. Omeprazol är protonpumpshämmande och används även mot refluxesofagit, vilket innebär en inflammation i matstrupen som ett resultat av att magsyran går baklänges och kommer upp i halsen. Sådant kan uppstå pga. diafragmabråck, övervikt, rökning och alkohol. De mest kännetecknande symtomen är sura uppstötningar och halsbränna.

 

Projektet med magmedicinen började dock långt tidigare, det startades redan år 1966 och genom åren med flera olika projektledare utan att egentligen hitta det rätta spåret. I juli år 1972 tog docenten i veterinärmedicin farmakologen Sven-Erik Sjöstrand över och redan år 1973 kände han att han var något på spåret och det visade sig vara rätt. Detta som med tiden kom att resultera i läkemedlet Losec. En annan medarbetare i magmedicin-projektet var kirurgen Lars Olbe. Den som var forskningschef för projektet hette Ivan Östholm och förutom framtagandet av Losec ligger Ivan Östholm bakom flera andra av Astras stora projekt som satt företaget på världskartan. För sina framgångar tilldelades Ivan Östholm regeringens belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores (latin: ”åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”) av 8:e storleken år 1998.

 

Efter det att patent har gått ut finns det idag ett flertal olika tillverkare av denna medicin med samma ämnen som går under andra namn.  

 

Magsårstest som du kan göra hemma finner du här

 

Share this article