Uppfinnare Nicoline Kinch

Historien om Kolormondo började i januari 2010 hos entreprenören Nicoline Kinch. Hon tyckte att det här med färg var svårt;
– Varför passar inte mina bruna byxor till den bruna tröjan? Vad är det för skillnad på brunt och brunt?
– Varför finns inte rosa och mossgrönt med i färgcirkeln?
– Varför blir det så elegant när proffs-inredare skapar ett rum i grått, medan det bara blir platt och trist när jag försöker?

Det här är ”dumma” frågor. Men Nicoline ställde dem ändå. Och eftersom hon, som alla andra, gång på gång fattar färgbeslut, exempelvis när hon klär sig om morgonen, var hon irriterad på sig själv för att hon inte förstod och anmälde sig därför till en helgkurs i färglära. Hon hade ingen aning om att det helt skulle förändra hennes liv.

Kolormondo revolutionerar sättet att organisera, presentera och förstå färg. Genom att visa färger i tre dimensioner, i en glob, blir färgläran konkret, logisk och begriplig. Färg är viktigt för många branscher; bygg, inredning, mode, tryckta medier, den digitala världen, produktdesign osv. Färg påverkar människors vardag; hur vi klär oss, vår fysiska miljö, hur vi upplever det vi äter, hur vi betraktar och utövar konst – och inte minst våra köpbeteenden som konsumenter.  Det är exempelvis knappast en slump att blått används i de flesta webshoppars ”gå till kassan”-funktion – blått anses ha en lugnande påverkan.

För att förstå vår värld, måste man veta att jorden är rund och titta på en jordglob. För att förstå färgvärlden, behövs en tredimensionell glob; en Kolormondo! Runt ekvatorn i Kolormondo ligger grundfärgerna, de som återfinns i färgcirkeln. Norröver ljusnar de och möts i den vita nordpolen. På motsvarande sätt blir de allt mörkare ner mot sydpolen. In mot mitten blir alla kulörer stegvis gråare. Gråskalan återfinns som en pelare mellan nord- och sydpol. Användaren navigerar mellan olika kulörer och ser deras relation till varandra.  Intuitivt hittas matchande färger; man ser direkt vad som händer om en given kulör blandas med vitt (uppåt; ljusare färg), med svart (neråt; mörkare) eller med sin komplementfärg som ligger tvärsöver (inåt mitten: gråare). På motsvarande sätt är det lätt att uppfatta vad som händer om blicken flyttas i sidled, exempelvis hur aprikos gradvis övergår i blekgult för att sen bli limegrönt.

Kolormondo är en patentsökt svensk innovation som har mottagit Stockholms Stads Innovationspris

Källa

Vid kontakt:
info@kolormondo.com
www.kolormondo.com

Kolormondo