Annika Nithagen
Annika Nithagen

Annika Nithagen är till vardags undersköterska på Åby äldrecentrum utanför Norrköping. Hon har arbetat inom åldringsvården i ca 32 år och har då under årens lopp ofta stött på problem med katetrar som inte vill vara på plats. Det var detta som fick Annika att börja fundera på en lösning på problemet. Många tyckte att den ofta satt för löst och gjorde att påsen halkade ner på benet vilket orsakade smärta, säger hon.

Istället kom hon på en ny hållare i form av en kateterbyxa med en ficka för påsen som gjorde att påsen inte kunde halka ner, vilket ger bäraren ökad säkerhet samt mindre obehag och komplikationer.

Sagt och gjort hon gick hem och gjorde en prototyp av sin sons underställ och vecklade upp ett ben så att det blev som en påse och fyllde sedan en påse med tre liter vatten och placerade den i fickan. Sedan hoppade hon runt på köksgolvet och konstaterade snart att hennes uppfinning fungerade helt utan problem.

Hon tog kontakt med Trikåby AB, de utformade en byxa som känns som en vanlig mjuk och skön underbyxa/kalsong, och som håller påsen på plats, allt i ett!

Annika menar att om man vistas i en miljö där det finns ett problem underlättar det att komma på en lösning. På frågan om hon är en uppfinnare säger hon att hon inte är det i vanlig bemärkelse men att framgången med denna uppfinning har gjort att hon mera en förut funderar på lösningar på problem en förut inom sitt arbetsområde. Annika säger också att det har varit en mycket rolig resa som hon fått vara med om genom framtagandet av sin uppfinning. I början hade hon även kontakt med PIM Product Information Managment som hjälpte till med idéhjälp.

På frågan hur det går med försäljningen så säger Annika att privatpersoner verkligen har tagit till sig hennes uppfinning men har konstaterat att det går trögare när det gäller inköpare på större institutioner så som sjukhus och dylikt.

Annika är ett bra exempel på en person som i sitt vardagliga liv genom att iaktta problem och försöka finna en lösning på dem har höjt livskvalitén för människor i hennes omgivning. Sådana människor behöver vi flera utav det är de som med tämligen enkla men med finurliga knep förbättrar för oss andra i vardagen på en mängd olika områden.

KADYCARE licenstillverkas och säljs av Trikåby AB, ett företag med många års erfarenhet av kvalitet och funktion.

www.kadycare.se

 

Källa: Morgon P4 Östergötland

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=442&artikel=3168432

 

 

 

KADYCARE – kateterbyxan