Carl Gunnar Strandlund föddes 1899 i Sundsvall. Familjen emigrerade till Moline i Illinois, USA, när Carl bara var 4 år gammal.  Carl Strandlund blev med tiden en mycket duktig ingenjör och hade över 150 egna patent.

 

Bildkälla: Lustron

Kanske var det här med ingenjörskonst något som låg i blodet för även hans farfar hade varit en framstående svensk ingenjör och även Carls far var en duglig tekniker och arbetade för John Deere som gör lantbruksmaskiner ännu idag. En uppfinning som Carl Strandlund gjorde var traktordäck av gummi som kom att bli en revolution om man jämför med de tidigare järnhjulen. Nu gick det helt plötsligt att köra med traktorn på vägen på ett helt annat sätt en förut då man körde sönder vägarna totalt. Under den här tiden arbetade Carl på Minneapolis-Moline Tractor Company. Andra uppfinningar som Strandlund har gjort var luftkonditionering för biografer och tapetborttagaren.

Carl låg även bakom det monteringsfärdiga huset som var gjort av porslinsemaljerad stålplåt. Dessa hus byggdes i 2 498 exemplar mellan åren 1947-1953. De kallades för The Lustron house och år 2004 stod nästan alla hus fortfarande kvar i en mängd olika stater i USA. Carl Strandlund är verkligen ett bra exempel på svensk duglighet inom uppfinningar och ingenjörskonst.

Carl Strandlund