Månadens uppfinnare blir denna månad två personer, Baltzar von Platen och Carl Munters. Dessa båda herrar uppfann 1918 ett kylskåp utan rörliga delar, ett så kallat absorptionsskåp. Kylskåpet var dessa två unga herrars examensarbete då de studerade på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Deras nya uppfinning blev en världssensation. Denna typ av kylskåp används ännu idag främst i husvagnar, hotellrum och på laboratorier. Eftersom denna typ av kylskåp är energikrävande så används det inte så mycket på marknaden idag. Den kompressordrivna varianten är därför den som dominerar.

Vilka var då dessa två uppfinnare? Om vi börjar med Baltzar von Platen så föddes han 1898 i Skåne och avled 1984. Han var son till kronofogden Philip Ludvig von Platen och Eva Hedvig Ingeborg Ehrenborg. En namne och släkting till Baltzar von Platen var kanalbyggaren Baltzar von Platen (1766-1829)  Uppfinnaren Baltzar von Platen beskrivs som en typisk uppfinnarpersonlighet som redan i unga år gick sina egna vägar och inte rättade in sig i ledet. Detta karaktärsdrag är nog ganska typiskt för de personer som vill bryta mönster och söka egna vägar samt finna på egna lösningar

Den andra uppfinnaren var Carl Georg Munters, född i Dala-Järna i Kopparbergs län 1897. Han var son till Ingenjören Anders Johan Munters och Hilma Bernhardina Helling. Carl Munters blev en stor uppfinnare och hade över 1000 egna patent då han avled 1989. Han uppfann förutom kylskåpet utan rörliga delar, skumplasten och bildade då sitt företag Munters Industri AB, som främst inriktade sig på att ta fram nya isoleringsmaterial.

Här har vi två personer som är ett bra exempel på svenskt kunnande och svensk ingenjörskonst.

Baltzar von Platen och Carl Munters