Månadens uppfinning är Labyrintspelet. Det är ett klassiskt brädspel som består av två rattar som påverkar lutningen på en spelplan och med hjälp av dessa, ska man lotsa en kula igenom en labyrint. Spelet uppfanns år 1946 av Sven Bergling från Tranås. Han lånade ut spelet till sin vän Tage Friberg för att denne skulle fördriva tiden medans han var sjuk. Men Tage Friberg tyckte att idén var för bra för att enbart stanna hos honom.
Den första stora tillverkningen började Allan Carlsson med, år 1947. Hans familjeföretag Carlssons Leksaksfabrik i Boxholm såg till att spelet nådde ut till bygden och senare uti världen vilket var en vinstlott för företaget och många andra i samhället. På den tiden kostade spelet endast 24.50. Något patent togs aldrig men historien om hur det hela började kan ingen sudda bort.
Leksakstillverkaren BRIO nappade även de på spelet och började senare ihop med Carlssons Leksaksfabrik tillverka det i större skala. Labyrintspelet kom att bli BRIO:s första världsomspännande storsäljare. Det blev även en stor framgång i USA genom affärsmannen Carsten Bratt som praktiserade på leksaksaffären FAO Schwartz i New York. Spelet kom inte bara att bli uppskattat av barn utan blev även ett bra träningsredskap för många krigsskadade piloter som varit med i andra världskriget.
Labyrintspelet har kopierats av många olika konkurrenter världen över men bara genom BRIO:s tillverkning har spelet sålts i över 3 miljoner exemplar. Det har fascinerat spelare i alla åldrar sedan originalet presenterades år 1946. Labyrintspelet älskas av både gamla som unga. Det kluriga spelet finslipar inte bara finmotoriken, det är även ett bra redskap för att träna tålamodet med, en färdighet som ständigt kräver övning oavsett vilken ålder man än befinner sig i.
Nu kommer även spelet att komma ut i en digital version tack vare sex studenter från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm som tagit fram ett sådant. Labyrintspelet är ett bra exempel på hur ett mekaniskt spel kan gå in i den moderna digitala världen. Och angående det traditionella labyrintspelet av trä så har all tillverkning lagts ner i Sverige, nu är det bara Kina som producerar spelet till en mycket billigare produktionspeng.
Lite kuriosa om BRIO:
BRIO startade redan år 1884 av torparsonen Ivar Bengtsson i Boalt som ligger i Östra Göinge kommun i Skåne, 1902 flyttades verksamheten till Osby som ligger en mil västerut från Boalt. År 1908 skrev Ivar Bengtsson och hans hustru över verksamheten på sina söner Viktor, Anton och Emil Ivarsson. i och med detta så registrerades firman Bröderna Ivarsson Osby som förkortades till BRIO.