Även om vi inte kan presentera en specifik uppfinnare av detta älskade bröd så vill vi ändå skriva om detta ursvenska hårda bröd. Knäckebröd härstammar helt och hållet från Sverige och redan på 500-talet började vi baka detta välkända rågbröd. Knäckebröd är ett bröd som kan förvaras en längre tid och det var perfekt i varje hem inför de kalla och långa vintrarna- De hängdes då upp på torkstänger för att t.ex inga råttor skulle komma åt dem och på den tiden kallades det för förrådsbröd eller spisbröd. Det hårdare brödet (svennebrödet) var så hårt så att man var tvungen att doppa det i vatten om man ville ha en tugga, det mjukare (herrebrödet) var mer likt det knäckebröd vi har idag.

I mitten på 1800-talet uppkom de första knäckebrödsbagerierna och det allra första bageriet hette AU Bergmans enka efter Arnold Ulrik Bergman. Bageriet låg på Södermalm, Stockholm. Det köptes senare upp av Wasabröd AB (1941) som numera är den största tillverkaren av knäckebröd i världen, de säljer i 40 olika länder. Ett annat knäckebrödsföretag som även det har sina rötter i 1800 talet är Leksands Knäckebröd. Det grundades av Jacobs Karin som på tidiga 1800-talet började med tillverkning av knäckebröd. Idag är det sjätte generationen av Karins ättlingar som driver företaget. Vi svenskar äter mest knäckebröd i hela världen, hela 4 kg per person och år.

Undersökningar har gjorts gällande vad svenskar som bosatt sig utomlands saknar mest – KNÄCKEBRÖD – är svaret. Kanske att det sitter i våra gener eftersom att vi har bakat detta bröd i mer än tusen år.

Knäckebröd är mer fiberrikt och mer kalorisnålt än de mjuka alternativen och det klassas som ett bra val eftersom de innehåller långsamma kolhydrater. En knäckebrödsmacka är därför perfekt som mellanmål.

Här kommer några väldigt läckra recept från Leksands knäckebröd  

 

4 stycken gamla kortfilmer om AU Bergmans enka

Leksands knäckebröd – En väldigt lång historia

 

Och till sist en liten snutt från programmet – Hela Sverige bakar (TV 4)

 

 

 

Knäckebröd