Provtagningskitet Kollamasken
Bitte Ljungström VD / Biomedicinsk analytiker / Parasitolog
bitte@vidilab.se
Bitte Ljungström är utbildad biomedicinsk analytiker och har deltagit i flera stora forskningsprojekt. Hon har fått sin utbildning inom parasitologi på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) båda i Uppsala. I januari 2002 startade hon tillsammans med sin man Mikael, Vidilab, ett veterinärmedicinskt laboratorium inriktat på parasitologi. Efter att ha tittat på närmare 100 000 prover från framför allt häst och får har hon skaffat sig en enorm kunskap inom veterinärmedicinsk parasitologi och kallar sig idag parasitolog. När Bitte lämnade en fast anställning och startade Vidilab var det för att hon brann för parasiter.
Vid laboratoriet i Enköping arbetar idag 20 anställda, plus ytterligare 20-25 personer under högsäsong, med att undersöka hur mycket parasiter olika djur har och om de behöver behandling mot det. Kunderna är framför allt privatpersoner men också stuterier, veterinärer, läkemedelsbolag, djurparker och en och annan cirkus. En viktig milstolpe i företaget var när de 2005 fick tips om en produkt som vunnit pris på en stor grossistmässa i England. Bitte kontaktade det engelska laboratoriet och fick veta att det inte hade något emot att hon tog fram en svensk variant av produkten. Några månader senare lanserade Vidilab provtagningskitet ”kollamasken häst” som hjälper hästägare att enkelt och smidigt skicka prov för analys. Tillsammans med den egna webshopen är Apoteket, Hööks och Granngården de största återförsäljarna.
Kollamasken har vuxit med raketfart och över 100 000 lådor analyserades under 2022. Vidilab har även tagit fram liknande produkter för smådjur, får, nöt och kameldjur. Det finns även en produkt för att kolla eventuell trikinförekomst framför allt i vildsvinskött. Sedan 2017 utför laboratoriet även närings-och mineralanalyser på grovfoder och spannmål och har där tagit fram produkten ”kollafodret”. Laboratoriet har också en egen forskningsavdelning med två anställda som arbetar med såväl molekylärbiologiska analyser som AI (Artificiell intelligens) och automatisering. Bitte har med stor branschkunskap, kvalitetstänk och entusiasm skapat en egen unik nisch. Denna ger tillsammans med aktiv djurhållning en uthållighet både miljömässigt och ekonomiskt.