Magnus Berggren, professor inom organisk elektronik, och hans forskarteam på Linköpings universitet har efter många års forskning tagit fram fuktsensorn, en prisad produkt som kan rädda många hus och villaägare från stora saneringskostnader. Linköpingsföretaget InviSense AB säljer och marknadsför den unika revolutionerande svenska uppfinningen fuktsensorn.
Fuktsensorn är väldigt tunn, hållbar och kostnadseffektiv, den fodrar inga batterier, den ger heller inte ifrån sig någon strålning och har inga andra bieffekter och har därmed en väldigt lång hållbarhetstid.
Själva tekniken bygger på en polyamid, en produkt som främst används inom rymdindustrin. Man har tagit fram exakt hur polyamiden reagerar i nästan alla miljöer.
Med hjälp av ett skanner är det sedan möjligt att mäta hur mycket fukt som har absorberats i sensorn på en specifik plats.
Sensorn gör det möjligt att på ett enkelt sätt se om det har kommit in fukt till exempel i ett badrum. Genom att placera sensorerna på känsliga ställen där det kan tänkas bli vattenläckor eller där fukt kan tänkas uppstå, kan man på ett tidigt stadium upptäcka och förhindra kommande fuktskador.
Själva sensorn är extremt tunn endast 0,06 mm. Med denna geniala uppfinning sparar man enorma summor för den som blivit drabbad av en vattenläcka eller annan fuktskada. Genom denna uppfinning blir det möjligt göra mätningar på de ställen som i praktiken annars är omöjliga att komma åt, på grund av att de är inbyggda i husets konstruktion. Hela uppfinningen är patenterad och fick 2017 års SKAPA-pris på 500 000 kronor.
Läs mer om InviSense AB här
Fuktsensorns facebooksida finner du här