Välling är en utpräglad svensk företeelse som har sina rötter i bondesamhället, välling var då en vanlig avvänjningskost från bröstet. Barnen matades med träsked och den som matade smakade först på vällingen för att kontrollera att temperaturen var den rätta. Detta var en tidskrävande syssla som ofta sköttes av mormor eller farmor. Vällingen bestod då av ko- eller getmjölk som var kokt med korn- eller havremjöl, mjölken späddes med vatten och inte sällan tillsattes lite salt.

Under 1900-talet började vällingen att industritillverkas, detta ledde till att man slutade med hemlagad välling.

 

Industritillverkad välling tillverkas mestadels av komjölk och vetemjöl. För spädbarn som är lite äldre finns fullkornsvälling att köpa. Den gamla träskeden ersattes av nappflaskan, den nya matningsmetoden innebar att barnet kunde få i sig stora mängder välling på ett smidigt sätt, där barnet själv kunde hålla i flaskan.

 

Fotograf Leena Palm Brunner
Fotograf Leena Palm Brunner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Företaget som låg bakom produkten var Svenska Mjölkprodukter AB (SMP) i Kimstad strax utanför Norrköping. Företaget ägdes och byggdes upp av finansmannen doktor Axel Wenner-Gren. Året var 1939 och SMP AB blev då Sveriges första fabrik för framställande av torrmjölk. En uppfinning som leder oss tillbaka till uppfinnaren Ninni Kronberg som uppfann spraytorkat mjölkpulver. Lite kuriosa är att SMP AB senare blev, Semper, som betyder ”alltid” på latin.

 

Framställan av välling startade även den i Kimstad och bygger på torrmjölkstekniken. Första gången industriell tillverkad välling kom på pränt var 19 september 1941 i ett officiellt dokument, skrivet till Statens Institut för Folkhälsan. Det gällde en analys av välling som bestod av 4,3 % vatten, 16,8 % fett, 3,3 % kväve, 27,7 % laktos, 15,8 % sackaros och 7,9 % stärkelse.

 

Vad det beträffar vällingen blev det en efterfrågad produkt under slutet av andra världskriget, då det var ett stort behov av livsmedel i det krigshärjade Europa och även i andra delar av världen. I och med den växande efterfrågan på välling startades det ett samarbete med de främsta läkarna och forskarna inom området barnnutrition. En person som drev på detta var Sempers utvecklingschef Lennart Hellving.
 
En ny produkt lanserades 1948 som hette BabySemp, som var världens första kompletta industriellt tillverkade modersmjölkersättning. Denna produkt var ett resultat av ett nära samarbete mellan Sempers utvecklingsavdelning och professorerna Curt Gyllensvärd och Olof Mellander. Den nya produkten påminde mycket om gamla tiders ”halvmjölk” som bestod av avkok från vetemjöl, strösocker, vatten, och normalfet mjölk.
 
Den nya produkten BabySemp testades grundligt på olika barnsjukhus innan den lanserades på marknaden, där den togs emot mycket positivt. Denna noggrannhet och högt ställda etiska inställning lade grunden till Sempers goda rykte inom sitt område ända in i våra dagar. Alla dessa produkter bygger på principen av ett torrt pulver som spädes med en vätska som kokas, som sedan är färdigt att förtäras.

 

Bäbis

 

 

 

 

 

 

 

 

Under 1980-talet ökade antalet barn som led av glutenintolerans (Celiaki) därmed började vällingens ingredienser att diskuteras. Symptomen på Celiaki varierar, det kan vara magont, dålig aptit, järn- och vitaminbrist, illamående med kräkningar och diarré och/eller förstoppning Semper tog detta på stort allvar och minskade mängden gluten i vällingen. Detta resulterade i att antalet barn med glutenintolerans sjönk till den nivå som var tidigare.

 

Välling är mättande och berikad med järn och kalcium som barn kan ha svårt att få i sig om de bara skulle dricka enbart komjölk. Det som rekommenderas är att man ska sluta med välling när den ”vanliga” maten tar över.

Industriellt tillverkad välling