Fingerfärdig

september 1st, 2018   •   Kommentarer inaktiverade för Fingerfärdig   

Iréne Grahn

Uppfinnaren och konstnärinnan Iréne Grahn föddes den 7 februari 1945 i byn Skog som ligger i Vilhelmina, Västerbottens län, Lappland. Både hennes far och mor härstammade från samma ort. Fadern hette Anders Natanael Grahn, han var hemmansägare och Irénes mamma hette Anna Elise, född Eliasson.

Iréne var en mycket duktig bildkonstnärinna och hon skapade bland annat mästerverk i gobelänger, akvareller och textila handarbeten. Hennes produktion fanns också i konstverk av plåt, ett material som hon såg stora möjligheter med. Hon hämtade all sin skaparkraft från naturen. Men hennes reumatoid artrit (ledgångsreumatism) gjorde att hon fick minskad rörlighet i fingrarna och detta i sin tur skapade väldigt stora problem med hennes konstnärskap. Ledgångsreumatism, är en inflammatorisk sjukdom som oftast börjar i de små lederna som sitter i händer och fötter. Lederna svullnar upp, blir ömma och stela. Detta kan i sin tur orsaka så att fingrarna blir felställda och svanhalsdeformerade.

Läkarvården kunde bara erbjuda henne fingerskenor som var klumpiga och de blev mer ett ok i hennes arbete. De såg inte heller så bra ut, många personer reagerade negativt och tyckte att det såg illa ut. Iréne började då att rita på en ring, en ring som skulle skänka både skönhet såväl som funktion. Hon använde sina egna händer som modell eftersom hon visste precis var stödet behövdes. När Iréne var klar med prototypen gick hon till en silversmed i Leksand som gjorde en ring utifrån hennes design och ett nytt fingerledstöd var född! Tack vare hennes ring blev hennes fingrar inte felutvecklade och hennes grip och böj förmåga bevarades. 

Hon döpte uppfinningen till Fingerfärdig. Det visade sig att produkten var vacker, formen var perfekt samt fungerade väldigt bra, uppfinningen lade grundstenen till företaget IMG Rörlighet.

Irénes företag både tillverkade, marknadsförde, sålde och distribuerade Fingerfärdig, i flera länder, även utanför Norden. Den har nu använts i över 25 år i många länder och är ett registrerat medicintekniskt hjälpmedel. Ringen finns i färgerna- Transparent, Blå, Turkos, Röd, Sterlingsilver och i äkta Guld.

 

Iréne Grahn har tagit emot betydande priser

År 1995 – Diplom av Lions Handikapp fond

År 1997 – Diplom av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
År 1998 – Silvermedalj och diplom vid EUREKA World Exhibition of Innovation i Bryssel
År 1998 – Hennes uppfinning Fingerfärdig var även omslag på Umeå-Skellefteås telefonkatalog samt i den svenska telefonkatalogen på Cd-romskivor

 

Iréne avled efter ett mycket kort sjukdomsförlopp den 19/9 2013, hon blev endast 68 år.

 

 

 

 

Fingerfärdig säljs numera av CATELL- 100 % handterapi.

CATELL´s hemsida finner du här

Deras återförsäljare hittar du här

Irénes blogg kan du läsa här

Gör testet om du misstänker ledgångsreumatism: Till testet

 

 

 

Share this article